PYYDÄ TARJOUS
Outdoor Finland / OF News

Ajankohtaiset | Arkisto: 2019 | 2018 | 2016 | 2015 | 2014

OF News

19.05.2020

Pysy pinnalla siihen asti, kun tilanne normalisoituu

Ulkomainosmarkkinat käynnistyvät asteittain uudestaan käyntiin aina niinä hetkinä, kun Suomessa puretaan rajoituksia. Brändeillä ei kuitenkaan ole varaa olla mainostamatta myös kriisiaikana. Tutkimusten mukaan ihmiset unohtavat nopeasti ja palaaminen huipulle on, jos nyt ei mahdotonta, ainakin hankalaa.

”Ulkomainonnan tuhannen taalan kysymys on nyt se, että mitä vaaditaan turvallisuuden tunteeseen, joka saa ihmiset kokemaan liikkumisen olevan turvallista”, toteaa Suomen Ulkomainosliiton hallituksen puheenjohtaja Klaus Kuhanen. Kauppakeskusten ja julkisen liikenteen hiljennyttyä, ulkomainonnan panoksia on siirretty kaupunkien keskustaan, missä liikutaan yhä lähes etätöihin siirtymistä edeltävällä tasolla. Kun ravintolat jälleen avataan, tilanne muuttuu vieläkin paremmaksi.

”Lyhyellä tähtäimellä yritämme sopeutua muuttuneisiin markkinoihin ja ostokäyttäytymiseen. Pitkällä tähtäimellä kehitämme ja hyödynnämme data-automaatioalustoja, kuten toimimmekin aktiivisesti jo ennen liikkumisrajoituksia.”

Ulkomainosyhtiöt seuraavat aktiivisesti ja tarkasti kontaktilukuja ja niiden tippumisen myötä myös mainostilasta annetut alennukset ovat kasvaneet. Nettohinta kontakteista on pudonnut suhteessa vähentyneisiin kontakteihin.

Ulkomainonnan suurin vahvuus on aina ollut sen tavoittavuus; ennen kriisiä ainoana jäljellä olevana massamediana sen viikkotavoittavuus oli jopa 97% (Lähde: Kantar TNS - TNS Mind 2018). Nyt tavoittavuus on hieman laskenut, mutta ulkomainonta on yhä ainoa jäljellä oleva massamedia.

Ulkomainosyhtiöiden tutkimustoiminta on aina ollut media-alan kärjessä. Yritykset seuraavat jatkuvasti ulkomainonnan laatua ja vaikuttavuutta ja datan avulla ulkomainontaa on mahdollista kohdistaa sinne missä kontaktiluvut ovat hyviä tai missä kohderyhmä liikkuu.

Nopeisiin muutoksiin on tarjolla nopeita lähtöjä

 Digitaaliset näytöt ovat käyttöönotettavissa nopeallakin aikataululla, kun ilmoitetaan rajoitusten ja suositusten purkamisesta. ”Nopeimmat kampanjalähdöt on saatu liikkeelle digitaalisiin näyttöihin jopa saman päivän aikana”, kehuu Kuhanen.

Uusille digiscreeneille on mahdollista toteuttaa monipuolisia ja näyttäviä toteutuksia. Digiscreenihin kyetään tuomaan liikkuvaa kuvaa, toiminnallisuuksia ja integraatioita, joka mahdollistaa luovan ja ikimuistoisen mainonnan suunnittelun.

”Digiscreeneillä on jo nyt lähes valtakunnallinen peitto ja niillä peitetään jo 20 isointa kaupunkia ja tavoitetaan 60 % väestöstä”, kehuu Kuhanen ja toivoo, että mainostajat inspiroituisivat ennennäkemättömistä ratkaisuista, jotka digitaalisuus mahdollistaa.

Tämän lisäksi ulkomainonnan asiakaskokemus vahvistuu jatkuvasti datan käytön lisääntyessä myös ulkomainonnan ympärillä, sekä automaation tehdessä tuloaan ulkomainonnan asiakkuusprosesseihin.

Kuhanen toivoisi, että jo tässä vaiheessa laajaan yhteiskunnalliseen keskusteluun otettaisiin mukaan myös talous, jotta sitä olisi helpompi ennustaa. Tulevien rajoitusten ja suositusten määrää ja luonnetta on vaikea hahmottaa, kun keskustelu on yhä rajoittunutta.

”Ihmiset pelkäävät vielä ahtaita tiloja. Se mitä talous nyt kaipaisi, on maskipakko. Se vapauttaisi ihmiset kulkemaan rohkeammin ja taloudelliset vaikutukset eivät olisi niin karuja yhteiskunnalle.” Toisaalta on nähty jo orastavia merkkejä siitä, että riittävän mielenkiintoiset tapahtumat ulkotiloissa keräävät jo runsaasti kävijöitä, kuten kirsikkapuiston hanami. Kesälle on vahvoja signaaleja siitä, että liikkuminen yksityisautolla ja kotimaanmatkailu tulevat olemaan räjähdysmäisessä kasvussa.

”Ulkomainostoimialan investoinnit digitaalisuuteen jatkuvat notkahduksesta huolimatta, ja tulevaisuuteen luottaen. En näe mitään syitä miksi ulkomainonta ei jatkaisi kasvumediana ja kysyntä elpyisi tulevina vuosina”, summaa Kuhanen.

JAA

« Takaisin