OF NEWS 1/2017 - Timo Everi: "Ulkomainonta - Paluu tulevaisuuteen"

Lue numero:

OF NEWS 1/2017 - Timo Everi: "Ulkomainonta - Paluu tulevaisuuteen"

Digitaalisuuden osuus ulkomainonnassa jo kolmannes
Ulkomainonnalla edessä valoisa vuosi 2017

Vuoden 2017 odotukset media-alalle ovat positiivisemmat kuin vuosiin. Ulkomainonnan osuuden uskotaan kasvavan edelleen digitaalisen ulkomainonnan vetämänä.

Ulkomainonta on pärjännyt kansainvälisissä vertailuissa hyvin digitaalisen viestinnän kasvun rinnalla ja tämän trendin uskotaan tukevan kasvua myös Suomessa.

"Digitaalisen ulkomainonnan osuus kaikesta ulkomainonnasta oli vuonna 2016 jo noin 30 %", kertoo Outdoor Finlandin puheenjohtaja Klaus Kuhanen.

Ulkomainonnan markkinaosuustavoitteena pitkällä aikavälillä on päästä kansainväliselle tasolle eli yli 5 % mediamainonnan määrästä.

"Keskeiset elementit ulkomainonnan kasvussa ovat digitaaliset investoinnit ja uuttera myyntityö. Alan tiivistynyt yhteistyö tukee kasvua", Kuhanen uskoo.

Ulkomainonnan kasvua tukee myös yleinen taloudellinen tilanne, joka Suomessa on vähitellen osoittamassa lieviä piristymisen merkkejä.

"Vuosi 2016 oli medioille edelleen haasteellinen, vaikka valoa alkoi näkyä markkinalaskun pysähdyttyä."

Vuoden 2017 osalta bruttokansantuotteelle ennakoidaan n. 1-2 % kasvua. Taloustilanne näkyy jo yritysten mediapanostuksissa. TNS:n raportoiman maksetun mainonnan arvon odotetaan kasvavan tänä vuonna noin 1 % verran.

Vuonna 2016 mediamainonnan määrä Suomessa oli yhteensä 1168 miljoonaa euroa, ja markkina kasvoi ensimmäisen kerran neljään vuoteen. Ulkomainonta onnistui kasvattamaan euromääräistä myyntiään ja säilyttämään osuutensa markkinoista.

Ulkomedian myynti kasvoi 2,5 % edelliseen vuoteen verrattuna, päätyen 49,6 miljoonaan euroon. Kasvua kertyi 1,2 miljoonaa euroa. Ulkomedian osuus mediamainonnan määrästä pysyi ennallaan ollen 4,2 %.

"Panostusten kasvu verkkomedioihin ja omaan mediaan jatkuu entistä vahvempana. On huomattavaa, että yhä kasvava osa näistä panostuksista on sellaisia, jotka eivät näy TNS:n seurannassa."